2016 végén és 2017 elején egy közös spanyol-magyar EU Bárányhús Promóciós pályázat kidolgozására került sor a Juh Terméktanács és a spanyol INTEROVIC részvételével. A benyújtott közös „multi” pályázatot az EU elfogadta, és a Juh Terméktanács évi 220.000 € támogatást nyert el a következő három évre (2018-2020) a bárányhús és hústermékek promóciójára, amelyhez az önerőt a Hunland-Trade Kft. biztosítja. A szerződés elektronikus aláírására 2017. december 20-án került sor. A program a 2018. január 16-i EU tárgyalást követően indult el.

Az elnyert EU támogatású spanyol-magyar multi promóciós program nemcsak a két ország ágazatainak együttműködését jelenti, hanem esélyt ad számunkra a spanyol fejlesztések megismerésére és hasznosítására, valamint a mi eredményeink spanyol kollégák számára való átadását is lehetővé teszi.

Emellett a program lehetőséget teremt arra, hogy

  • a bárányhúst ismertté tegyük az azt elfelejtő városi, főleg fiatal lakosság számára,
  • megváltoztassuk a juhhúsról hangoztatott téves képzeteket (zsíros, nehezen elkészíthető, szakértelmet igényel, stb.) és egészséges, könnyen elkészíthető ételt adjuk számukra, amely az olcsó más húsféleségekkel is versenyképes lehet,
  • emellett a társadalom egésze számára fenntarthassuk azt a szolgáltatást, amit a vidék és táj fenntartásban a juhászat végez.